torstai 14. huhtikuuta 2011

Oma maailma

Viikko sitten aloimme rakentaa omaa kevätmaailmaa lasten kanssa. Esiin nostettiin multaa, siemeniä ja matalat pääsiäisruohoalustat.


Pian esille otettiin myös akvaariosoraa, peltikannet lammikoiksi, kiviä ja erilaisia papuja (herneitä ja mung-papuja) sekä kauranjyviä. Kevään voima on ihmeellinen, kun siemenet olivat versonneet jo seuraavana päivänä.


Erilaisia ihmetyksen aiheita kohosi maasta, kuten mung-pavun verso, joka oli itsepäisesti päättänyt kasvattaa juurensa suoraan alaspäin. Lopulta papu itse oli kymmenen sentin korkeudessa, tyylikkäästi tähystelemässä rairuohon yli maisemia, sirkkalehdet kauniin vihreinä ojennellen kohti aurinkoa.


Maailmaan tarvitaan tietysti asukkaita ja tässä sammakkolammella kurnuttaa lystikäs kaveri. Ruohon seasta löytyy myös myyrän kasoja ja niistä kurkkaa myyrä, joka on tehty pajunkissasta. Sen nenä on värjätty tussilla vaaleanpunaiseksi ja se onkin melkoisen söpö veijari.


Sammakkolammet on tehty purkinkansista ja lumpeenlehdet on leikattu vanhoista minun ala-asteajoilta säästämistäni vihkon suojuksista..


Tässä maailmaansa ihmettelee herra Herneenverso. Viime kesänä laitettiin isoon kukkaruukkuun kaksi hernettä ja lasten huoneen aurinkoisella ikkunalaudalla herneet kasvoivat kattoon asti ja tuottivat maittavaa satoa maiskuteltavaksi vaikka kuinka paljon! En koskaan ollut ajatellut, että hernekin voisi olla sisäkasvi.


Varjoisalla parvekkeellamme ei tullut yhtä hyvin satoa, kun peruna, jonka sinne istutimme ei jaksanut kuin kurottaa pitkän taimensa kohti valoa, mutta siihen sen kasvu sitten jäikin. Vai liekö ollut vääränlainen peruna kasvamassa..?


Tässä vielä kolmivuotiaan poikani oma maailma vehreänä. Näissä lasten omissa maailmoissa ei ole aikuisten laatimia sääntöjä, vaan he saavat leikkiä näillä niin kuin haluavat ..siis toisin kuin ruukkukasveilla, joita meillä on paljon ikkunalaudoilla ja joissa voi lelut kiipeillä, mutta varovasti. Pojat ovat tykänneet sumuttaa sadetta ja leikata ruohoa ja leikkiä kaikilla pikkuhahmoillaan maailmoissaan. Mutta ennen kaikkea olemme yhdessä ihmetelleet, miten kasvu tapahtuu. Se on ihmeellistä!


Siemeniä ja multaa riittää vielä uusien maailmojen kehittelyyn, joten nauttikaamme auringon voimasta ja kasvun ihmeestä vielä pitkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti