tiistai 10. tammikuuta 2012

Kiukkumittari näyttää hymyä!

Olen huomannut, että monissa perheissä on lasten kanssa muodostunut yhdestä tilanteesta arjessa varsinainen Juttu, The Juttu, joka aiheuttaa hammastenkiristystä helpommin kuin toiset tilanteet. Se voi olla lasten nukkumaanmeno, ruokailutilanne, pukeminen, uloslähteminen, sisääntuleminen, siivoaminen jne, tiedätte varmaan..

Meilläkin on yksi sellainen Juttu, jota olemme koittaneet ratkaista jo pitkään. Mietintämyssy raksuttelee ratkaisuja Juttuumme aina tasaisin väliajoin.. Sanotaanko, että luovia keinoja on käytetty jo ainakin toistakymmentä erilaista viimeisen kolmen-neljän vuoden aikana. Aina vähän (tai vähän pidemmänkin) aikaa jokin konsti toimii, mutta sitten vaikutus hiipuu ja taas ollaan samassa tilanteessa. The Juttu on taas edessä ja varapäreet käytössä.


Tänään oivalsin, että uusin vaihtoehtoinen ratkaisumenetelmä Juttuumme voisi olla KIUKKUMITTARI. Askartelin perheellemme yhteisen mittarin, jota kuka tahansa perheenjäsen voi käyttää tiukanpaikan tullen. Helmeä nostamalla voi näyttää, miltä olo tuntuu.
 
Ritari Rohkea keksi piirtää mittariin eriasteiset kiukunkuviot mitta-asteikon viereen: 
ILO - SURU - SUUTTUMUS - KIUKKU!

Mittari on askarreltu paksusta pahvista, joka on päällystetty liitutaulukontaktimuovilla, siihen voi siis tehdä merkintöjä lisääkin. Mitta-asteikko ja kuviot on piirretty valkoisella maalitussilla.

Käytämme jatkossa tätä mittaria tilanteessa, jossa aikuisen tarvitsee ilmaista lapselle, että pikkuhiljaa alkaa pinna kiristymään. Ja miten lapset reagoivat:
He ihastuivat!
Miten yksinkertainen tapa kertoakaan lapselle, miten ennakoida aikuisen fiilistä! Ja ylipäänsä tutustua tunneskaalaan.


Seuraavaksi toteutettiin lasten omat toivemittarit. Esikoinen halusi, että tekisimme yhdessä hänelle ILOMITTARIN, joka näyttää erilaisia iloisuuden asteita aina riemuun asti.

Kuopus toivoi omaan mittariinsa koko tunneskaalan eli askartelimme hänelle ILOSTA ITKUUN -MITTARIN. Hänen piirroksissaan esiintyy myös äiti lohduttamassa ja isi kertomassa, että älä pelkää.


Kehittelimme yhdessä myös mittarilla mitattavan pelin,
katsotaan toimiiko, siis:
Hei hei The Juttu!

 

4 kommenttia:

  1. Hei hyvä idea! Ja ihanat nuo lasten mittarit!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia!
    Ensimmäinen päivä peliä takana ja se tämä todella toimii. Lapset ovat todella motivoituneita ja innostuneita ja päiväkodissakin on tultu mukaan kannustamaan. Mittari ei ole Juttumme kohdalla värähtänytkään hymystä pois. :)

    VastaaPoista